Kulakta Sıvı Toplanması (Seröz veya Efüzyonlu Otit)

Orta kulakta sıvı toplanmasının birincil nedeni burun tıkanıklığıdır. Bu durum daha sık olarak çocuklarda görülmekle beraber bazen erişkinlerde de olabilir. Burun tıkanıklığı varken orta kulak boşluğunun havalanması bozulur ve orta kulakta vakum oluşur. Bunun nasıl olduğunu anlamak için, hemen burun deliklerinizi kapatıp yutkunun; kulaklarınızda bir çıtırtı ve vakum etkisini hissedebilirsiniz. Kısa süreli burun tıkanıklıkları, örneğin basit nezle ve grip ya da fizyolojik burun tıkanıklıklarında genellikle sorun yaratmaz. Fakat sinüzit hastalığında, burun içindeki işlevsel ve anatomik bozukluklarda ya da çocuklarda sık karşılaştığımız geniz eti ve alerji gibi hastalıklarda, yani kısacası uzun süreli burun tıkanıklığına yol açan koşullarda efüzyonlu otit (seröz otit) gibi durumları sıkça görüyoruz. Bazen bir üst solunum yolu infeksiyonu sırasında yapılan uçak yolculuğunda, özellikle uçak alçalırken orta kulakta basınç dengelenemediğinde de orta kulakta sıvı toplanabiliyor.

Kulakta Sıvı Toplanması Nasıl Tedavi Edilir?

Orta kulakta sıvı birikmesi çoğu kez ilaç tedavileri ile iyileşir. Ancak bu tedavileri, hem orta kulaktaki sıvının geçtiğini görerek, hem de orta kulaktaki basıncının düzeldiğini ölçerek sonlandırmak çok önemlidir. Zira sıvının geçtiği fakat orta kulak basıncının hala vakumda olduğu durumlarda sıvı toplanması tekrarlayabilir. Orta kulak basıncındaki düzelmeyi Şengör KBB’de timpanometre cihazımızla kolaylıkla ölçebiliyoruz. Bununla birlikte kulakta sıvı toplanmasının tekrar etmesini önlemek için, buna neden olan burun tıkanıklığının da beraber ele alınması gerekir. Burun tıkanıklığına yol açan nedenin tedavi edilmemesi durumlarında seröz otitler tekrar edebilir, ayrıca sıvının geçmesi de güçleşir. Orta kulakta sıvı toplanması uzun sürerse hastanın işitmesi riske girebilir. Uzun süreli efüzyonlu otitlerde sıvının içinde oluşan toksik maddeler kalıcı işitme kayıplarına yol açabilir. Bu olasılık çok düşük olsa da, ağır sonuçları olması nedeniyle, özellikle ilaçlarla tedaviye rağmen düzelmeyen seröz otitlerde, sıvının boşaltılmasını ve kulak tüpü takılmasını öneriyorum. Tüm bunların sebebi eğer geniz eti ise, sonradan tekrarlama olmaması için beraberinde geniz eti de alıyorum. Erişkin hastalarda burunla ilgili farklı ilaç tedavileri veya bazı operasyonlar gerekli olabiliyor.

Kulağa Tüp Takılması

Tüp takılması mikroskopik görüş altında çok hassas bir müdahaledir, çocuklarda narkoz altında yapılır ve ağrılı bir işlem değildir. Erişkinlerde ise, kulak tüpü çoğu kez narkoz gerektirmeden, kolaylıkla takılabilir. Kulak tüpünü kulak zarının üzerinde 2-3 milimetrelik bir makara gibi düşünebilirsiniz; ortasındaki delikten orta kulağa hava girmesini sağlar. Kulak tüpü, kulak zarında bulunduğu süre boyunca orta kulağı ve kulak zarını vakum etkisinden korur. 3 ay ila 1,5 sene içerisinde kendiliğinden düşer, genellikle tekrar narkoz verilmesi gerekmez. Burun tıkanıklığı da beraber tedavi edilmiş çocuklarda, kulak tüpünün tekrar takılması gerekliliği yok denecek kadar azdır.

Faydalı Linkler

Thermal Welding Yöntemiyle
Bademcik Ameliyatı

Kansız bademcik ameliyatı olarak da bilinen bu tekniği ilk kullanan uzmanlardan birisi olan Dr. Atilla Şengör, bademcik ameliyatı görüntüsü eşliğinde bilgi veriyor. Bademcikler ne zaman alınır? Bademcik ameliyatı (tonsillektomi) için en uygun yöntem hangisidir? Kansız Bademcik Ameliyatı nedir?

Kulakta
Sıvı Toplanması

Orta kulakta sıvı toplanmasının birincil nedeni burun tıkanıklığıdır. Bu durum daha sık olarak çocuklarda görülmekle beraber bazen erişkinlerde de olabilir. Burun tıkanıklığı varken orta kulak boşluğunun havalanması bozulur…

Geniz Eti
Sorunu

Geniz eti ne işe yarar, hangi durumlarda büyür. Her geniz eti büyümesi ameliyat gerektirir mi? Geniz eti ne zaman alınır, kaç yaşında ameliyat yapılır? Geniz eti gerekli durumda alınmazsa ne olur? Hangi hastalıklara yol açabilir, nasıl tedavi edilir?