Bademcik Taşları

Bademcik taşları ağız kokusu, boğazda batma ve takılma hissi gibi rahatsız edici belirtileriyle hastaları mutsuz eden bir koşuldur. Bazen de bademcik taşlarının mikroplanmasıyla tekrarlayan bademcik ve boğaz infeksiyonları da sıkıntı verici olabilir. Tıpta tonsillolit ya da magma adını verdiğimiz bademcik taşı bademciklerin gözenekleri arasında beyaz ya da gri renkli odaklar halinde farkedilir. Gıda kalıntıları ve salgıların birikimi sonucu küçük bir pirinç tanesi büyüklüğünde de olabilir, bademcik dokusunun içerisine doğru büyüyerek bir fındık büyüklüğüne dahi erişebilir. Haliyle büyüdüğü zaman sadece nefes kokusu değil, takılma ve ağrı hissi gibi belirtiler de yapabilir.

Bademciklerindeki bu beyazlanmaların bir boğaz infeksiyonu zannedilmesi nedeniyle pek çok hasta defalarca antibiyotik kullanmıştır. Oysa bademcik taşında antibiyotik kullanılması, çürümeyi geciktirdiği için sadece ağız kokusunu geçici olarak azaltabilir. Yani burada antibiyotik çözüm değildir, sadece gerçekten bir doktor tarafından teşhis edilen boğaz iltihabı olduğu dönemlerde kullanılmalıdır.

Bademcik taşı olan hastaların çoğu gözeneklerdeki birikintileri sıkıştırma yoluyla çıkartarak temizlemeyi öğrenirler. Ancak öğürme refleksi nedeniyle bunu yapamayanlar zaman zaman bir KBB uzmanına başvurarak, bu uygulamayı boğazı hafifçe uyuşturan spreyler eşliğinde doktorlarına yaptırırlar. Bademcik yapısı zedelenmeye ve kanamaya müsait olduğu için bu uygulama çok dikkatlice yapılmalıdır. Büyük magmaların çıkartılması çok zor olabilir.

Bademcik taşlarının oluşmasını azaltabilecek bazı uygulamalar yapılabilir:

  • Yiyecekler iyice çiğnendikten sonra yutulmalı,
  • Gıdalar bir yudum su ile yutulabilir ve genel olarak bol bol su içilmeli,
  • Ağız hijyenine önem verilmelidir; çeşitli ağız gargaraları kullanılabilir,
  • Bir süre gıda olarak süt ürünleri alınmasına ara verilmesi denenebilir.
  • Ağız kurumasında payı olan burun tıkanıklığı tedavi edilmelidir,
  • Geniz akıntısı varsa tedavi edilmelidir.

Bademcik taşı olan hastalarda burun tıkanıklığının ve geniz akıntısının nedeninin bulunması ve tedavi edilmesi belirli bir oranda fayda sağlayabiliyor. Bu uygulamalardan fayda görmeyen hastalarda, bademcik taşları yol açtığı belirtilerle çok sıkıntı veriyorsa, bazı girişimsel yöntemlerle tedavi yapılabilir. Bademciklerin gözeneklerini düzleştirmek (cryptolysis) veya kansız yöntem olarak bilinen Thermal Welding ile bademcikleri almak, mecburi durumlarda kesin çözüm için başvurulabilen uygulamalardır.

KBB Genel