
Boyunda şişme ve yumrulara yol açan en sık neden, bu bölgedeki, komşu organlardaki birtakım infeksiyonlar ve/veya şişen lenf bezleridir. Yine bazen abseleşmeler, tükürük bezi şişmeleri veya kistik kitleler de olabilir. Aslında hastaların bu tip durumlarda esas korkusu, boyundaki şişmenin bir lenfoma ya da herhangi bir kanser türüne bağlı olup olmadığıdır. Aslında bu durumları teşhis etmek zor değildir. Örneğin kapsamlı bir endoskopik KBB muayenesi sırasında boyun kitlesinin sebebine yönelik önemli bulgular edinilir. Hastadaki kitlenin ne tipte olduğunu ultrasonografi veya MR (manyetik rezonans görüntüleme) gibi yöntemlerle belirleriz. Akut iltihabi bir duruma bağlı şişmelerin çoğu uygun bir tedavi ile kısa sürede sonlanır. Ancak tedavi ile gerilemeyen boyun şişmelerinde tanısal amaçlı bir biyopsi gerekliliği veya kitlenin çıkartılacağı bir operasyonla teşhis ve tedavi gerekli olabilir. Patalojik ve/veya mikrobiyolojik incelemeler sonucuna göre hastalığın ne olduğu belirlenerek, ilgili branşla beraber hastanın tedavisi ve takibi planlanır.
Hocam Merhabalar. Yaşım 22.Boyunun her iki tarafında üzün süreli geçmeyen ve boyu 1.5-2 cm yi geçmeyen hareket eden yumuşak kitlelerim vardı çocukluktan beri .Yaklaşık 2 3 aydır ağrısı var ve daha da hassaslaştı. Bununla birlikte baş ağrısı ,halsizlik ve kaşıntım arttı ne olabilir?
Atakan Bey, boyunda lenf bezi şişmeleri pek çok hastalığa bağlı olabiliyor. Bu durumu önemsemek gerekir; buradan olasılıkları soruşturmaktansa bir KBB Uzmanına gitmenizde ve sebeplerin araştırılmasında fayda var.
Hocam merhaba.Daha once esimin bademcik enfeksiyonu icin sizinle gorusmustuk.Simdi 8 yasindaki oglumla ilgili danismak istiyoruz.Yaklasik 4 ay once oglumun boynunun saginda farkettigimiz bir sislik nedeniyle acil polk.de enfeksiyon teshisiyle ilac tedavisine baslandi. 2 hafta sonunda sislik azalmayinca baska bir cocuk ve kbb hekimine basvurduk. Muayene ve kan tahlilleri sonucunda boyun usye bakildi. Bu kez iki haftalik antibiyotik tedavisine basladik. Degisiklik olmayinca antibiyotik dozu artirilarak devam ettik.1 aylik antibytk tedavisinden sonra tekrar boyun us ye bakildi. KBB, US ve cocuk hekimlerince buyuk farkliliklar olmadigi ancak ince igne biyopsisi yapilabilecegi soylendi. Bu asamada farkli biz uzmandan da fikir almak istiyoruz. Bir sikayetimiz, agri, gece terlemesi veya yorgunluk/halsizlik vb.belirti yok. Biyopsi veya diger tetkiklerle ilgili siz ne dusunursunuz? Sizin muayenehanenizde bu islemleri yaptirabilir miyiz? Tesekkurler.
Merhaba, çocuklarda biyopsi gibi işlemleri hastane ortamında yapmak daha doğru; muayenehanemde yapamayız bunu. Ama üç hekim değerlendirip hemfikir olmuşsa bulunduğunuz yerde devam etmeniz doğru olur.
Kulağımda boynumda ve boğazımda var bunlardan bide doktorun söylediğine göre dalağın büyümüş tehlikelimidir
Merhaba, lenf bezlerinin büyümesine yol açan pek çok hastalık var. İnfeksiyonlar veya sistemik koşullar olabilir; doktorunuz bunları araştırıp size bilgi verecektir.
Omuz ve kulak arasında boynumda hareket eden ağrısı olmayan bezelye kadar küçük bi şişlik var tehlikelimidir
Müjgan Hanım, bu bölgede lenf bezleri bulunur. 1 santimetre çapına kadar olanları normal kabul ederiz. Ama muayenenizi yapmadığım için bunun lenf bezi mi yoksa başka bir kitle mi olduğunu bilemem. Endişeniz varsa bir KBB Uzmanına görünmelisiniz.