Bu hastanın tükürük bezi taşı da bezin içindeydi. Kanal ağzına 4,5cm mesafede ve 7mm çapındaydı. Sialendoskopik görüş altında pnömatik kırma yöntemiyle 142 atış yaparak parçaladım ve 1,5 saatte çıkarttım. Bu yöntemle taşların 80% ine ulaşılabilir ve ben kırma yaparak bunları 94% başarı oranı ile çıkartabiliyorum. Taşların büyüklüğü sialendoskopi ile çıkartılmalarına engel değildir; sadece çalışma süresini uzatır.
Sialendoskopi, ileri endoskopik deneyim, uzun bir öğrenme dönemi, teknoloji, maddiyat, tutku ve sabır gerektiriyor. Bu sebeple verdiğim oran kendime ait başarı oranıdır. Çıkarttığım taşların ortalama boyutu 12-13mm, ama bu kombinasyonla çıkarttığım en büyük taş 28mm (2,8santimetre) idi.
Sialendoskopi konusunda yapılan tıbbi çalışmalar çığ gibi büyümektedir, ayrıca düzenlenen konferans ve seminerler var. İsteyen meslektaşlar, önceden haber vermek koşuluyla benim çalışmalarımı da gelip izleyebilirler. Her hekimin sialendoskopi yapması/tercih etmesi beklenmese de, bu konu hakkındaki bilgilerini en azından güncellemesi gerekir. Böylelikle hastalara, büyük taşların hatta bezin içinde yer alan taşların dahi, sialendoskopi sırasında kırılarak çıkartılabildiği konusunda doğru bilgilendirme yapılabilir.