Bu hastada 1 aydır yanağında şişme varmış. Dişle ilgili olabilir diye önce bir Diş Hekimine başvurmuş. Sol yanaktaki tükürük bezinde (parotis) bir tıkanıklık olduğu belirlenmiş. Parotis bezi taşından şüphelenilmiş ve sialendoskopik tedavi için bana yönlendirilmiş. Ultrasonografisinde 7,3 mm uzunluğunda, ince bir parotis bezi taşı saptadık. Taşını çıkartmak için kararlaştırdığımız gün geldi. Sialendoskopla girdiğimde, kanal ağzına 3,5 cm mesafede, tükürük bezi kanalı adeta iğne ucu kadar daralmıştı (pinhole stenoz).
Çok dirençli bir darlıktı; araçları eğme pahasına önce bu darlığı genişlettim. Zira taşı çıkartmak için bu alandan 1,6 mm çaplı sialendoskobumu geçirmem gerekiyordu. Yalnız bu aşama 1,5 saat sürdü. Sonunda darlığı geçtim ve parotis bezi taşına ulaştım; çıkartması nispeten kolay oldu. Taş yumuşak olduğu için forsepsle (tutucu araç) dahi parçalanıyordu. Bu parçaları darlık bölgesinden çekip çıkarttım. Ama son aşamaya kadar vakanın başarıya ulaşıp ulaşmayacağı belli değildi. Neredeyse hastaya ve Trakya Üniversitesi’nden izlemeye gelmiş meslektaşıma mahçup oluyordum. Bezdeki uç/ince dalları kontrol ettim; tüm taş parçaları temizlenmişti. Genişlettiğim kanal darlığı tekrar kapanmasın diye ek bir uygulama daha yaptım. Kanal içerisine, 1 hafta sonra almak üzere bir stent yerleştirdim.
Bu tip durumları önceden bilmek pek mümkün değil; ancak sialendoskopi sırasında görüyoruz. Bu yüzden sialendoskopiyi önce bir teşhis yöntemi olarak düşünmek gerek. Kanalın içini, taşı, darlığı vs. ulaşıldığını gördükten sonra çalışmaya başlıyoruz. Görmeden, başarı üzerine kesin konuşmak olanaklı ve doğru değil. Hastalara belirli oranlar verebiliyorum; örneğin bir taşa sialendoskopla ulaşma olasılığı %80-85’tir. Ama sialendoskopi olmadan böyle bir taşı çıkartmak da olanaklı değildir. Ele gelmeyen parotis bezi taşları ve kanaldaki darlık başka türlü bir müdahaleye izin vermez. Sialendoskopi olmadan bu hastaya ancak parotidektomi ile bezinin alınması önerilebilirdi. Neyse ki sialendoskopiyle, deneyim, eksiksiz donanım ve çaba ile bu tip durumların çoğu kez üstesinden gelebiliyoruz. #parotidektomi ameliyatından bu hastayı da kurtarabildiğimize çok sevindik.
Tükürük Bezi Taşı Tedavisi hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.