Grip Tedavisi

Grip tedavisi

Grip Nedir?

Bu soruya cevap vermeden önce grip ile nezle arasındaki farkı netleştirmek, okuyucular için faydalı olacaktır. Nezle genellikle daha hafif bir hastalık olup, sıklıkla burun tıkanıklığı, hapşırık gibi belirtilerle sınırlıdır. Grip ise daha ciddi belirtilerle gelir ve genellikle ateş, kas ağrıları, yorgunluk gibi sistemik etkiler gösterir. Boğazda ve genizde yanma gibi şikayetlere ek olarak kırgınlık ve eklem ağrıları olabilir. Bazen burun akıntısı ve tıkanıklık gibi nezle belirtileri de olur. Bu belirtiler hızlı bir şekilde ağırlaşabilir. Kişi, evden çıkmak istemez ve o enerjiyi kendinde bulamaz. Boğaz ve baş ağrısı da görülebilir.

Grip, nezle ile benzer şekilde virüsler tarafından meydana gelir. İnfluenza ve korona virüsleri halkın en sık duyduğu virüslerdir. Ancak neyse ki başka ve daha hafif virüsler de vardır. Bu virüslerin hepsi bulaşıcıdır. Bazıları, sadece üst solunum yollarını değil, akciğerler, sindirim ve dolaşım sistemini de etkileyebilir. Özellikle koronavirüsün pek çok sistemi etkileyebildiğini ve ciddi sonuçlarını pandemi döneminde gördük. Virüsler özellikle kalabalık toplumlarda yayılma ve çeşitlenme olanağı bulurlar. Şehirde yaşayanlar gribe yılda 3-4 defa yakalanabilir. Tahmin edileceği üzere kreş ve ilkokula giden çocuklar ve yaşlılar bundan daha çok etkilenir. Bunda bağışıklığın henüz gelişmemiş ya da kronik hastalıklarla zayıflamış olmasının payı vardır.

Gripten Korunma Yöntemleri:

Gripten korunmayı geçtiğimiz yıllarda hepimiz öğrendik, uyguladık. Kalabalık ortamlardan uzak durmak, durulamadığında maske kullanmak önemlidir. Temastan kaçınmayı ve el yıkamanın önemini biliyoruz. Gereğinde dezenfektan solüsyonları kullanıyoruz. Özellikle kronik hastalıkları olanların, yaşlıların ve sağlık çalışanlarının kış gelmeden grip aşısı olması öneriliyor.

Grip Tedavisi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Pratisyen hekimler, Aile hekimleri, Dahiliye Uzmanları, Kulak Burun Boğaz Uzmanları grip hastalarına bakabilir. Çocuk yaş grubunda Çocuk Hastalıkları ve yine KBB Uzmanları uygundur. İshal, kusma ve karın ağrısı gibi belirtilerin fazlalaştığı aşamada Acil Servise başvurulabilir. Erişkinleri Dahiliye Uzmanları, çocukları ise Çocuk Hastalıkları Uzmanları takibe alabilir. Grip daha ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Nefes darlığı, hava açlığı veya göğüs ağrısı varsa, akciğerlerle ilgili Göğüs Hastalıkları branşının görüşü alınmalıdır. Çünkü bu belirtiler zatürre ve bronşite ait olabilir. Bu durumda hastalık ilerlemeden müdahale edilmesi gerekir.

Grip Tedavisi Nasıl Olur?

Grip tedavisi var mı diye araştıranlar olur; özellikle Grip tedavisinde antibiyotik kullanılır mı diye sorarlar. Hemen ilk başta vurgulamak isterim ki, virüslere antibiyotikler etki etmez. Diğer bir deyişle, grip tedavisinde belirli koşullar olmadıkça antibiyotik kullanılmaz.

Grip tedavisinde kullanılan ilaçları hastalık belirtilerine göre seçeriz. Burun akıntısı ve tıkanıklık varsa dekonjestan dediğimiz ilaç ve spreyler kullanılabilir. Boğaz ve genizdeki yangılar için çeşitli sprey ve pastiller faydalıdır. Salgılar yoğunsa mukolitik ilaçlar eklenir. Ödem ve şişmeler için antihistaminikler, ateş ve kırgınlık için parasetamol kullanılabilir. Ancak bunları hastanın genel sağlığı ve kullandığı diğer ilaçları sorguladıktan sonra belirlemek gerekir. Örneğin, tansiyon hastalığı olan biri kendi kendine dekonjestan ilaçlar kullanırsa tansiyonu yükseltebilir. Benzer şekilde bazı ilaçlar kalp hastalıkları ve ritim bozukluğu olanlar için de tehlikelidir. İlaç etkileşimleri olabilir. Bu örnekler çeşitlendirilebilir. Ayrıca, grip tedavisinde kullanılan antiviral ilaçlar, olası yan etkileri nedeniyle ağır bir hastalık olmadıkça verilmemelidir. En azından ben ilk aşamada vermiyorum. Grip tedavisi evde yapılır. İstirahat, sıvı alımı ve iyi beslenme ile hasta kısa sürede kendisini toparlar. Ağır geçen durumlarda ve komplikasyon gelişirse hastaneye gidilmelidir. Grip aşılarından yukarıda bahsettim; aynı şekilde düzenli bir yaşam tarzı ve beslenme de önleyici olabilir. Bu hususlar ve vitamin takviyeleri bağışıklığın güçlenmesini sağlar.

Nezle veya gribin çok sık yaşanması ve uzun sürmesi önemli olabilir. Aynı şekilde, sinüzit, kulak iltihabı veya bronşit gibi hastalıklara ilerlemesi dikkate alınmalıdır. Bu durumlarda bir Kulak Burun Boğaz Uzmanının görüşünün alınması iyi olur. İşte bu gibi tablolarda, hastalığa bakteriler de eklendiyse, antibiyotik kullanılması gerekli olabiliyor. Bunları endoskopik muayene yaptığımızda, görerek belirliyoruz.

Gribin sık veya ağır geçirilmesine yol açan çeşitli anatomik veya işlevsel hastalıklar da olabilir. Şengör KBB bünyesinde rutin muayenede endoskopik kullanıyoruz. Bununla burun içindeki yapıları, mukoza sağlığını, akıntıların özelliklerini doğrudan görüyoruz. Sinüs girişlerini, burun etlerini, burundaki eğrilikleri, genzi ve kulağı değerlendirebiliyoruz. Yani sinüzit hastalığını, burun eti büyümesini, burun eğriliği (deviasyon) olup olmadığını kolaylıkla ve doğrudan görebiliyoruz. Bu şekilde sadece sonuca yönelik değil, aynı zamanda kolaylaştıran unsurlarıyla beraber grip tedavisine başlıyoruz.

KBB Genel