Burun Eti Ameliyatı

Burun Eti Ameliyatı

Yetişkinlerde burun tıkanıklıklarının başlıca nedenlerinden biri “burun eti büyümesi” ya da tıbbi adıyla "konka şişmeleri"dir. Burun boşluğunun yan duvarlarında bulunan konkalar (burun etleri) burun içinden geçen havayı temizleyen, nemlendiren ve ısıtan organlarımızdır. Burun etlerinin yapısal olarak büyük oluşları ya da bunları şişiren bazı koşul ve hastalıklar burun tıkanıklığına yol açabilirler. Örneğin hava kirliliği, sigara kullanımı, alerji, çeşitli sinüzitler ve bazı burun açıcı spreylerin uzun süre kullanılması konkaların bozulmasına ve büyümesine neden olabilir. Bazı estetik burun ameliyatları sonrasında da burun tıkanıklığı başlayabilir. Bunlarda burun pasajı daralmışsa, burun etleri normal boyutta oldukları halde, göreceli büyüklükleri nedeniyle tıkanıklığa yol açabilirler.

Burun eti büyümesinin tedavisinde başlangıçta bazı ilaç ve spreyler kullanılabilir. Pek çok hasta burun yıkama ile topikal steroid tedavilerinden fayda görür. Düzenli endoskopik takiple tedavinin etkinliği ve süresi belirlenir. Burun etlerinin yeteri kadar küçüldüğünde ve hastanın belirtileri düzeldiğinde tedavi sonlandırılabilir. Ancak bazı hastalar bu tedaviden fayda görmeyebilirler ya da ilaçları bıraktıktan sonra burun tıkanıklığı tekrar başlayabilir. İşte bu hastalarda konkaların şişmesine neden olabilecek, örneğin altta yatan bir sinüzit hastalığı olabilir. Bunlar da araştırıp teşhis edilirse etkene yönelik tedavilerle konka şişmesi yine tedavi edilebilir.

Burun Eti Büyümesi - Konka Şişmesi Püf Noktaları

Burun Eti Ameliyatı Video

Fakat burun eti şişmeleri şiddetli tıkanıklığına neden oluyorlarsa ve tıbbi tedaviler de bunları küçültmeye yetmiyorsa, bu durumda büyümüş konkalara müdahale etmemiz gerekir.

Burun Eti Ameliyatı

Konka şişmelerinin tedavisinde ileri deneyim sahibi uzmanlar olarak günümüzde "burun etlerini küçültme yöntemleri" kullanıyoruz; artık burun etlerinin tamamen kesilip alındığı doku kaybettiren yöntemleri kesinlikle kullanmıyoruz. Çünkü bu tip ameliyatlar kanamalı olmalarının yanı sıra, burun içerisine hasta rahatını bozan baskılı tamponların konmasını gerektirebilirler. Daha önemlisi ameliyat sonrasında burun pasajı açılmış olmasına rağmen, doku kaybı nedeniyle havayı hissetmeme durumları görülebilir. Ayrıca burun ve geniz kuruluğu ile geniz akıntısı gibi çok sıkıntılı tablolar meydana gelebilir. Bu duruma “boş burun hastalığı” (ing: empty nose syndrome) denilir.

Burun Etlerinin Küçültülmesi

Yukarıdaki sakıncalara ek olarak, burun işlevlerini de korumak amacıyla burun etlerini kesip almak ya da yakmak yerine artık günümüzde yalnızca küçültme tekniklerini uyguluyoruz. Burun eti ameliyatlarında endoskopik teknikle, genellikle kanamasız - tamponsuz ve günübirlik bir cerrahi ile hastanın rahatını fazla bozmayan lazer ya da radyofrekans gibi teknikleri kullanıyoruz. Benim konkaları küçültmede ileri deneyim sahibi olduğum ve ilk tercihim hemen her zaman lazer kullanımı olmuştur.

Konuyla İlgili Diğer Yazılar
Yorumlar
  • kullanıcı
    BÜLENT 18.04.2023 01:34:42

    Konka lazer ile tedavi edildikten sonra tekrar büyüme olasılıgı% kaç ve nekadar sürede tekrarlar teşekkür ederim

    1
    • doktor
      ATİLLA ŞENGÖR
      18.04.2023 10:10:40

      Lazer etkin bir yöntem; doğru zamanda ve doğru şekilde yapıldığında başarı oranı yüksektir. Ben hastalarıma 97% oranını verebiliyorum. Ancak bunu yapmadan önce burun etini büyüten tüm nedenleri ele almam ve tedavi planına katmam gerekli. Sigarayı bırakmayan/azaltmayan, ısrarla içen hastalarda 3-4 ay içinde şişmeler tekrar başlıyor. Alerjik nezlesi olanların mevsim geçişlerinde geçici sorunları olabiliyor; bazen Alerji Uzmanlarından da destek alıyoruz. Sinüzit hastalığına bağlı burun eti büyümesi olanlarda, bu hastalığın tipine bağlı da dönemsel tedaviler gerekli olabiliyor.

  • kullanıcı
    ŞERAFETTİN S 13.04.2023 19:07:49

    Sol burun da eğrilik nedeniyle zor nefes alıyorum. Ancak yinede nefes alabiliyor, uyku uyuyabiliyordum. Son aylarda yüzme havuzu ardından saunaya gidince iki burundan da nefes alamaz duruma geldim. Bunu yüzme havuzu mu, yoksa sauna mı tetikledi

    1
    • doktor
      ATİLLA ŞENGÖR
      14.04.2023 09:58:42

      Şerafettin Bey, burun içi örtüsü (mukoza) sağlıklı olduğunda ısı ve nem değişikliklerine uyum sağlar. Eğrilik son aylarda artmayacağına göre, mukoza örtüsü şişmiş olmalı. Sorunuzun cevabı alerji ve/veya sinüs hastalıkları, işleyiş sorunları ve inflamasyonlar olabilir.

  • kullanıcı
    MUHSİN M 9.02.2023 22:04:47

    Hocam kolay gelsin. Ben daha önce 2 kere burun eti ameliyatı oldum(bıçaklı) Şimdi yine tıkanıyor. Siz burun eti ameliyatını laserle mi yoksa başka yöntemle mi yapıyorsunuz?

    1
    • doktor
      ATİLLA ŞENGÖR
      10.02.2023 11:57:01

      Sağolun Muhsin Bey ve geçmiş olsun. Ben burun etlerinde lazer kullanıyorum ve etkin bir küçültme sağlayabiliyorum. Ancak buna karar vermeden önce ve aslında daha önemlisi, burun etini büyüten sebebi de araştırıp tedavi etmeye çalışıyorum. Bu şekilde kalıcı sonuçların alınması olasılığı yükseliyor.

  • kullanıcı
    AHMET Ö 13.10.2022 15:40:07

    Hocam merhabalar; ağustos ayı başında covid geçirdim,hastalğn 3.cü gününde gece müthiş bir tıkanıklıkla uyandım,zmaan zaman tıkanıkık açılsa da 3 ay oldu antihistamin ve steroid sprey tedavisine rağmen kesin düzelme olmadı.n.a.s.o.n.e.x rin.o.bek spret ve d.e.l.o.d.a.y f.i.x.d.u.a.l haplarını kullandım. Septum deviasyonum oldğuda söylendi. Deviasyon top çarpmasına bağlı gençlikten beri var,şuan yaşım 32. Daha önce 2 kez daha covid geçirmiştim ama bu sefer böyle bir eser bıraktı. Çözüm bulamıyorum,uyku uyuyamıyorum işim ve aile hayatım dağılmak üzere.Depresyon tedavisi almaya başlıyacağım. Lütfen yardım edin.

    1
    • doktor
      ATİLLA ŞENGÖR
      14.10.2022 11:55:06

      Merhaba Ahmet Bey, covid 19 veya herhangi bir üst solunum yolu infeksiyonu ile birlikte veya sonrasında burun işleyişi bozulabilir. Ödem ve hasara bağlı burun döngüsü ve mukoza sağlığı olumsuz etkilenebilir. Durumu endoskopla yaptığımız muayene ile değerlendirdikten sonra, hastanın genel sağlığının izin verdiği ilaçlara göre tedaviyi belirliyoruz. Sizi de bekleriz.

  • kullanıcı
    FATMA D 1.06.2021 20:02:22

    Her sabah uyandigimda grip gibi oluyorum surekli burnum tikali belli saatlerde duzeliyo sonra tekrar tikaniyo burun etlerimin sistigini hissediyorum nefes almayi ozledim artik genizden konusmaya basladim ne yapmam gerekiyo

    1
    • doktor
      ATİLLA ŞENGÖR
      4.06.2021 09:35:15

      Zehra Hanım, burun etlerini şişiren/büyüten ve bunların üzerini kaplayan mukozayı ilgilendiren pek çok durum var. Bunları endoskopik muayene ile gördüğümüzde, sebebe yönelik tedaviyi belirleyebiliyoruz. Bunlar genellikle yumuşak doku yapılı olduğu için, ilaçlı tedaviler çoğu kez fayda ediyor. Bu tedavilerden fayda görmeyenlerde de burun eti küçültme ameliyatı (sebebin tedavisi ile birlikte) yapabiliyoruz.

KBB Uzmanı Dr. Atilla Şengör Olarak sağlığın ne derece önemli olduğunun bilincindeyim. Bu konuda siz değerli okurlarımın sorularına cevap vermek, yaşadığınız rahatsızlıkların çözümünde yardımcı olabilmek adına her yoruma özenle cevap vermekteyim. Yorumlarınıza cevap verildiğinde belirtmiş olduğunuz mail adreslerine bilgi maili düşmektedir.

Bu site MFC Teknoloji tarafından yapılmıştır.