Sialendoskopi sırasında uç dallardan tel sepet ile tükürük bezi taşı çıkartılması

Sialendoskopi ile Tükürük Bezi Taşı Çıkartılması

Tükürük bezi taşını çıkartırken yaptığım çalışmada genellikle 1,6mm çaplı sialendoskop kullanırım/tercih ederim. Bu sialendoskopun 0,8mm çaplı çalışma kanalının içinden geçebilen 0,7mm çaplı kuvvetli forsepslerle küçük taşları tutup alabiliyorum. Ancak bu videodaki hastanın taşı, yanak tükürük bezi yani Parotis bezinin içinde, uç dallarındaydı. Taşa ancak 1,1mm çaplı sialendoskopla ulaşabildik; bunun içerisinden forseps geçmiyor; ancak 0,4mm çaplı basketle (sepet) tükürük bezi taşını tutup çıkartabildim. Sialendoskopide deneyimin yanında her türlü koşula hazırlıklı olmak gerekiyor. Eğer bu hastada elimizde bu incelikte tel basket bulunmuyor olsaydı, bu taşı çıkartamayabilirdim.

Hastalardan gelen bilgilere göre, bazı meslektaşların taş bezin içinde, çıkmaz gibi söylemlerinin sebebi, donanım eksikliğine bağlı olabilir. Zira büyük taşlar için de, kırma yöntemlerinin eksikliği, bu tip söylemlerin sebebi olabilir. Bu araçlar tamamlanmadan, hastaya sialendoskopi denenmemeli diye düşünüyorum. Zira örneğin kırma altyapısı dahi hazır değilse, zaten taşların sadece sialendoskopi ile çıkartılması olasılığı 40%'ı geçmeyecektir. Bu nedenle ben tüm sialendoskopi araçlarını eksiksiz bulunduruyorum. Taş kırma hariç tüm sialendoskopi donanımı için maalesef yurtdışına bağımlıyız. Bu yöntemin diğer cerrahi uygulamalara göre maliyetli oluşu, sialendoskopik araçların halihazırda pahalı oluşu ve eklenen vergiler nedeniyledir.

Yorumlar

KBB Uzmanı Dr. Atilla Şengör Olarak sağlığın ne derece önemli olduğunun bilincindeyim. Bu konuda siz değerli okurlarımın sorularına cevap vermek, yaşadığınız rahatsızlıkların çözümünde yardımcı olabilmek adına her yoruma özenle cevap vermekteyim. Yorumlarınıza cevap verildiğinde belirtmiş olduğunuz mail adreslerine bilgi maili düşmektedir.

Bu site MFC Teknoloji tarafından yapılmıştır.