
Orta kulakta sıvı toplanmasının birincil nedeni burun tıkanıklığıdır. Bu durum daha sık olarak çocuklarda görülmekle beraber bazen erişkinlerde de olabilir. Burun tıkanıklığı varken orta kulak boşluğunun havalanması bozulur ve orta kulakta vakum oluşur. Bunun nasıl olduğunu anlamak için, hemen burun deliklerinizi kapatıp yutkunun; kulaklarınızda bir çıtırtı ve vakum etkisini hissedebilirsiniz. Kısa süreli burun tıkanıklıkları, örneğin basit nezle ve grip ya da fizyolojik burun tıkanıklıklarında genellikle sorun yaratmaz. Fakat sinüzit hastalığında, burun içindeki işlevsel ve anatomik bozukluklarda ya da çocuklarda sık karşılaştığımız geniz eti ve alerji gibi hastalıklarda, yani kısacası uzun süreli burun tıkanıklığına yol açan koşullarda efüzyonlu otit (seröz otit) gibi durumları sıkça görüyoruz. Bazen bir üst solunum yolu infeksiyonu sırasında yapılan uçak yolculuğunda, özellikle uçak alçalırken orta kulakta basınç dengelenemediğinde de orta kulakta sıvı toplanabiliyor.
Kulakta Sıvı Toplanması Nasıl Tedavi Edilir
Orta kulakta sıvı birikmesi çoğu kez ilaç tedavileri ile iyileşir. Ancak bu tedavileri, hem orta kulaktaki sıvının geçtiğini görerek, hem de orta kulaktaki basıncının düzeldiğini ölçerek sonlandırmak çok önemlidir. Zira sıvının geçtiği fakat orta kulak basıncının hala vakumda olduğu durumlarda sıvı toplanması tekrarlayabilir. Orta kulak basıncındaki düzelmeyi Şengör KBB'de timpanometre cihazımızla kolaylıkla ölçebiliyoruz. Bununla birlikte kulakta sıvı toplanmasının tekrar etmesini önlemek için, buna neden olan burun tıkanıklığının da beraber ele alınması gerekir. Burun tıkanıklığına yol açan nedenin tedavi edilmemesi durumlarında seröz otitler tekrar edebilir, ayrıca sıvının geçmesi de güçleşir. Orta kulakta sıvı toplanması uzun sürerse hastanın işitmesi riske girebilir. Uzun süreli efüzyonlu otitlerde sıvının içinde oluşan toksik maddeler kalıcı işitme kayıplarına yol açabilir. Bu olasılık çok düşük olsa da, ağır sonuçları olması nedeniyle, özellikle ilaçlarla tedaviye rağmen düzelmeyen seröz otitlerde, sıvının boşaltılmasını ve kulak tüpü takılmasını öneriyorum. Tüm bunların sebebi eğer geniz eti ise, sonradan tekrarlama olmaması için beraberinde geniz eti de alıyorum. Erişkin hastalarda burunla ilgili farklı ilaç tedavileri veya bazı operasyonlar gerekli olabiliyor.
Kulağa Tüp Takılması
Tüp takılması mikroskopik görüş altında çok hassas bir müdahaledir, çocuklarda narkoz altında yapılır ve ağrılı bir işlem değildir. Erişkinlerde ise, kulak tüpü çoğu kez narkoz gerektirmeden, kolaylıkla takılabilir. Kulak tüpünü kulak zarının üzerinde 2-3 milimetrelik bir makara gibi düşünebilirsiniz; ortasındaki delikten orta kulağa hava girmesini sağlar. Kulak tüpü, kulak zarında bulunduğu süre boyunca orta kulağı ve kulak zarını vakum etkisinden korur. 3 ay ila 1,5 sene içerisinde kendiliğinden düşer, genellikle tekrar narkoz verilmesi gerekmez. Burun tıkanıklığı da beraber tedavi edilmiş çocuklarda, kulak tüpünün tekrar takılması gerekliliği yok denecek kadar azdır.
Hocam yaklaşık bir buçuk yıldır sağ kulakta dolgunluk hissi ve tıkanıklık var iki defa tüp takıldı balon tuboplasti ameliyati oldum sonuç alamadım geçen gün doktora gittim basınç t.e.s.ti c tipi çıktı antibiyotik verdi şuan inanılmaz derecede basınç var ayağa kalkamıyorum
Geçmiş olsun Derya hanım ;östaki sorunu olmasının sebebi sıklıkla burun ve sinüs hastalıkları ile ilgili oluyor. Kulakla ilgili tedaviler yanında, buralardaki sorunların da belirlenip tedavi planına alınması halinde östaki mukozası ve işleyişi rahatlayabiliyor.
Hocam merhaba. Tam 3 yıldır kulağım hiç durmadan ağrıyor. Gitmediğim doktor kalmadı hepsi bir şey yok dedi. Bir kanal tedavim vardı onu oldum yine geçmedi. Ağzımin içinde yanak kısmında bazen kırmızı ince yara gibi şeyler çıkıyor. Bazen dişetleri ağrıyor. Kulağım şiddetli derece zonkluyor ve ağrıyı ağzımın içinde bile hissediyorum. Kendime zarar verecek noktaya bile geldim..
Merhaba Ebrar Hanım; kulak ağrısının sebebi kulakta değilse, diş hastalıkları dışında çene eklemi, boğaz, gırtlak, tiroid bezi ve kıkırdağı, boyun eklem ve kasları, stuloid proses, parotis ve submandibuler bezler ile boynun damar ve sinir sistemi dahil pek çok yapıyı değerlendirmek gerekir. Bunlardaki hastalıklar da kulağa yansıyan ağrılara sebep olabilir.
Hocam merhaba 7 yıldır geçmeyen bir kulak rahatsızlığım var . Kulağımda sıvı birikmesi oluşuyor ve dolgunluk hissi mevcut senelerdir gitmediğim doktor kalmadı basınç t.e.s.tleri yapıyorlar kulağı kontrol rdiyorlar ancak hiç biri kulakta sıvı birikmesi vs. olmadığını söylüyor ama 7 senedir bu dertle başbaşayım kulağımda biriken sıvıyı hergün peçete ile temizliyorum ayrıca yemek yerkende kulakta bitikme oluyor. Geçen sene gittiğim bir doktor östaki borusu tıkalı olabilir çözümü yok dedi antibiyotikler burun spreyleri kullandım söylediği egzersizleri yaptım ancak hiçbir düzelme yok bu şekilde gerçekten yaşanmıyor gündd en az 5 kez kulağımdaki sıvıyı temizliyorum bunun bir çözümü yokmu lütfen yardımcı olun.
Merhaba; doktorlarınızın teşhis ettikleri durumların tümü orta kulakta. Orta kulakta bulunan bir sıvıyı dışarıdan peçeteyle temizleyemezsiniz; zira bu kulak zarının ardında olur. Sizin tariflediğiniz durum dış kulak yolu hastalıklarında, özellikle egzamada olabilir. Şu haliyle bile birden fazla durum söz konusu; muayeneniz ile teşhisleri yaptığımda çözümü olup olmadığını anlarım.
Hocam merhaba 17 yaşında oğlumun geçmeyen bir kulak akıntısı var tedavilere rağmen artık kulak tıkanıklığı hıc geçmiyor ve ileri derecede akıntı arttı egzama alerji tedavısı neler neler denedik ama kulakta tıkanıklık geçmedi bunun bir çaresi yokmu hocam kulak daralma yaptı sürekli sıvı doluyor çocuk perişan cerrahi tedavi ne gerekir artık bilemiyorum
Merhaba Eda Hanım; kronik infeksiyonlar veya hadiseler kulak kanalında, orta kulakta veya ikisinde birden olabilir. Her durumun tedavisi farklıdır. Oğlunuzu endoskopla/kulak mikroskobuyla muayene ederek, gerekirse o bölgeyi aspiratörle temizledikten sonra, durumu görerek teşhisi belirleriz. Buna göre ya tedavisini yapabilirim ya da sizi konuyla ilgili bir meslektaşa yönlendiririm.
Hocam iyi günler 7 yaşındaki oğlum geçen sene efüzyon otite bağlı olarak işitme kaybı olmuştu ve antibiyotik tedavisinden sonra işitme kaybı geçmişti fakat 1 yıldır kulak basınç t.e.s.tinde tip c negatif basınç çıkmaktadır. İşitme t.e.s.tleri normal. Bu süreç zarfında nazoster burun spreyi kullandı. Şu anda da l.e.v.m.o.n.t kullanmakta. Yapılan muayenesinde geniz etinin (2020 de adenoidektomi op.lusu). Koanayı %10 kapattığı söylendi. Kulak zarı muayenesinde matlaşmanın olduğu çökme gibi anormal bir durum olmadığı söylendi. Bu durumda tüp takılmaya gerek var mı acaba
Merhaba Hakan Bey; basınç testindeki negatiflik değerinin miktarı ve tedaviyle olan değişimi önemli. Bununla birlikte kulak zarının görünümü ile burun mukozasının değişimlerini izlemek gerekli. Yazdıklarınız tehlikeli bir durumda olmadığını düşündürüyor, fakat değerlendirmeleri-kendim yapmadan bir kesinlikten söz edemem.