Geniz Eti Sorunu
Geniz eti, çocuk kulak burun boğaz hastalıklarının pek çoğuyla ilişkili olması nedeniyle, ailelerin sıkça karşılaştığı bir durumdur. Tıbbi adıyla adenoid olarak adlandırdığımız geniz eti dokusu, burun boşluğunun arka bölümünde, geniz bölgesinde yer alır. Geniz eti çocukların önemli bir kısmında 3-7 yaş arasında sıklıkla büyük bulunur. Bu durum tekrarlayan üst solunum yolu infeksiyonları nedeniyle artar.
Geniz Etinin Belirtileri Nelerdir?
Geniz eti büyüyerek geniz boşluğunu doldurduğunda, yaptığı mekanik tıkanıklığa bağlı, birbirleriyle bağlantıda olan solunum yollarımızın tümünde çeşitli sorunlara neden olur. Geniz etinin neden olduğu burun tıkanıklığına bağlı olarak tekrarlayan üst ve alt solunum yolu infeksiyonları ile kulak sorunları meydana gelebilir. Beraberinde ağız açık uyuma, horlama, dikkat kaybı, okul başarısında azalma, gece idrar kaçırma ve iştah kaybı ile gelişme geriliği gibi durumlar bulunabilir. Sürekli yapılan ağız solunumu nedeniyle boğaz ve bademcik sorunlarının yanı sıra, çocuğun yüz gelişimini etkileyebilir ve “adenoid yüzü” dediğimiz yüz iskeletinde büyüme bozukluğu ve dişlerin çıkmasında bozukluklar meydana gelebilir.
Geniz Eti Hangi Hastalıklara Yol Açar?
Geniz etinin yol açtığı uzun süren burun tıkanıklığı nedeniyle kulak sorunları (orta kulakta sıvı toplaması ve otitis media) meydana gelebilir. Üst ve alt solunum yollarında infeksiyonlara ve hastalıklara eğilim oluşturabilir (sinüzit, bronşit, zatüre, astım). Yarattığı solunum sıkıntısı nedeniyle “uykuda soluk durması” olarak bilinen uyku-apne hastalığına yol açabilir.
Geniz eti ayrıca alerjik nezlenin veya çocuk sinüzitlerinin ortaya çıkmasına veya mevcut belirtilerin şiddetlenmesine de yol açabilir, adeta kısırdöngüye girilmiş olur. Bu nedenle burun tıkanıklığına yol açan diğer sorunların da belirlenerek aynı titizlikle tedavi edilmesi gereklidir.
Geniz Eti Ne Zaman Alınır?
Geniz etinin zaman zaman olduğundan daha büyük hale gelmesine yol açan sebepler endoskopik muayenede saptandığında, bu sebeplere yönelik ilaç tedavileri uygulanır. Bu süreç bazı durumlarda geniz etinde belirgin rahatlama sağlayabilmektedir. Ancak her şeye rağmen geniz eti küçülmüyor, buna bağlı diğer sistemleri etkileyen yeni sorunlar ortaya çıkıyor ve bunlar da tedavilere yanıt vermiyorsa, bu durumda geniz etinin alınması gerekebilir. Geniz eti ameliyatlarının en sık yapıldığı yaşlar 3 ila 7 yaş arasındadır.
Geniz Eti Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Geniz eti ameliyatı genel narkoz altında ve ameliyathane koşullarında yapılır. Geniz etinin yol açtığı sorunların şiddetine göre, genellikle çocuk 3 yaşını doldurduktan sonra bu ameliyatın yapılması tercih edilir. Ancak geniz etinin solunum veya kulakla ilgili belirgin olumsuzluklar oluşturduğu durumlarda daha erken yaşlarda da bu ameliyatın yapılması gerekebilir.
Geniz Eti Ameliyatındaki Yenilikler Nelerdir?
Günümüzde bu konudaki en önemli gelişme, geniz eti hangi teknikle alınırsa alınsın, geride doku kalıp kalmadığını gözleyebilmemizi sağlayan, çocuklar için özel olarak geliştirilmiş ince endoskoplardır. Geniz eti ameliyatı endoskopik kontrol altında yapıldığında, bu dokunun tamamının alınıp alınmadığı böylelikle kontrol edilmiş olur, kanama kontrolü iyi yapılır ve tekrarlama olasılığı azalır.
Geniz Eti Ameliyatı Riskli midir?
Geniz eti ameliyatının her ameliyatta olduğu gibi hastaneye girmiş olmakla başlayan genel riskleri dışında en önemli riski kanama komplikasyonudur. Günümüzün donanımlı hastaneleri ve uzmanlaşmış hekimleriyle bu riskler en aza indirgenmiştir.
Geniz Eti Tekrarlar mı?
Endoskopik kontrol altında yapılmış bir geniz eti ameliyatının başarısı çok yüksektir. Geniz eti nadiren yeniden büyüyebilir ancak çoğu kez eski belirtilerin tekrarlamasına yol açacak kadar büyümez. Ameliyattan sonra burun tıkanıklığının devam ettiği çocuklarda aslında geniz etine eşlik eden diğer bir hastalığın varlığı (örneğin alerjik nezle gibi) söz konusu olabilir. Geniz eti ameliyatına ek olarak bunların da tedavileri yapılırsa, çocuğun belirgin şekilde rahatlaması mümkündür.
Alerjik nezle dışında, geniz eti ameliyatı sonrasında belirtilerin sürmesine neden olabilecek başka durumlar da olabilir. Örneğin çocuklarda sık rastlanmasa da burun eğrilikleri (deviasyon), burun içi diğer anatomik bozukluklar ve geniz bölgesinde bazı gelişimsel kitleler de olabiliyor. Ancak bu durumların da çoğu endoskopik muayene ile belirlenebiliyor ve gerekli tedavileri planlanabiliyor.
Eğer çocuğun şikayetleri geniz etine bağlıysa, tüm ailelerin duymak istediği şey bu durumda rahatlıkla söylenilebilir: geniz eti ameliyatından sonra çocuk iyileşir.