
Bademcik taşları ağız kokusu, boğazda batma ve takılma hissi gibi rahatsız edici belirtileriyle hastaları mutsuz eden bir koşuldur. Bazen de bademcik taşlarının mikroplanmasıyla tekrarlayan bademcik ve boğaz infeksiyonları da sıkıntı verici olabilir. Tıpta tonsillolit ya da magma adını verdiğimiz bademcik taşı bademciklerin gözenekleri arasında beyaz ya da gri renkli odaklar halinde farkedilir. Gıda kalıntıları ve salgıların birikimi sonucu küçük bir pirinç tanesi büyüklüğünde de olabilir, bademcik dokusunun içerisine doğru büyüyerek bir fındık büyüklüğüne dahi erişebilir. Haliyle büyüdüğü zaman sadece nefes kokusu değil, takılma ve ağrı hissi gibi belirtiler de yapabilir. Bademciklerindeki bu beyazlanmaların bir boğaz infeksiyonu zannedilmesi nedeniyle pek çok hasta defalarca antibiyotik kullanmıştır. Oysa bademcik taşında antibiyotik kullanılması, çürümeyi geciktirdiği için sadece ağız kokusunu geçici olarak azaltabilir. Yani burada antibiyotik çözüm değildir, sadece gerçekten bir doktor tarafından teşhis edilen boğaz iltihabı olduğu dönemlerde kullanılmalıdır.
Bademcik taşı olan hastaların çoğu gözeneklerdeki birikintileri sıkıştırma yoluyla çıkartarak temizlemeyi öğrenirler. Ancak öğürme refleksi nedeniyle bunu yapamayanlar zaman zaman bir KBB uzmanına başvurarak, bu uygulamayı boğazı hafifçe uyuşturan spreyler eşliğinde doktorlarına yaptırırlar. Bademcik yapısı zedelenmeye ve kanamaya müsait olduğu için bu uygulama çok dikkatlice yapılmalıdır. Büyük magmaların çıkartılması çok zor olabilir.
Bademcik taşlarının oluşmasını azaltabilecek bazı uygulamalar yapılabilir:
- Yiyecekler iyice çiğnendikten sonra yutulmalı,
- Gıdalar bir yudum su ile yutulabilir ve genel olarak bol bol su içilmeli,
- Ağız hijyenine önem verilmelidir; çeşitli ağız gargaraları kullanılabilir,
- Bir süre gıda olarak süt ürünleri alınmasına ara verilmesi denenebilir.
- Ağız kurumasında payı olan burun tıkanıklığı tedavi edilmelidir,
- Geniz akıntısı varsa tedavi edilmelidir.
Bademcik taşı olan hastalarda burun tıkanıklığının ve geniz akıntısının nedeninin bulunması ve tedavi edilmesi belirli bir oranda fayda sağlayabiliyor. Bu uygulamalardan fayda görmeyen hastalarda, bademcik taşları yol açtığı belirtilerle çok sıkıntı veriyorsa, bazı girişimsel yöntemlerle tedavi yapılabilir. Bademciklerin gözeneklerini düzleştirmek (cryptolysis) veya kansız yöntem olarak bilinen Thermal Welding ile bademcikleri almak, mecburi durumlarda kesin çözüm için başvurulabilen uygulamalardır.
Merhaba. Sol bademcikte beyaz yumuşak dokulu yarim santim eninde beze var. Bi kaç ay sonra renk değişikliği ve kabarcıklar oluştu. Boğazımın tamamını kapladı. Ağız kokusuda var. Sağ bagdemcik de morarmalar oldu. Bi kaç doktara gittim gargara verdi ve hic iyileşme olmadi. Son gittiğim doktor tonsilit dedi ve bademcikler alinmali dedi. Sadece bezenin alınması yeterli değil mi?
Bahriye Hanım Merhaba, anlattıklarınız değişim gösteren ve yayılan bir hastalık olduğunu düşündürüyor. Dolayısıyla kolayca karar verilecek basit bir durum olmayabilir. Sizin durumunuzdaki hastalarda, bir KBB Uzmanının değerlendirme ve gerekirse takibi sonrasında karar alınması en doğrusu olur.
Hocam iyi günler boğazzım da küçük beyaz yuvarlak bir tane iltihap gibi görünüşü var ateş ağrı kızarıklık yok ne yapmalıyım
İyi günler, bunu aile hekiminize göstermelisiniz. Bir hastalık belirtisi ise tedavisini verir veya yönlendirir.
Merhaba bugün yatarken miğdeden mi genzimden mi genzimde hissettiğim katı bir şey çikti. Gaitaya benziyordu fakat degildi.beyaz mukusla beraber çikti. 2 nohut tanesi büyüklügünde vardı. Bi rahatlama geldi bunun sebebi nedir. Gıda atıgına benzemiyordu.ilk defa böyle birşey gördüm. Sağ burnum ve genzim açildi.
Kezban Hanım merhaba; bu şekilde yoğun balgam/kabuk benzeri kümeleşmeler, bazı infeksiyonlarda veya genizdeki tahriş ile oluşumlarda olabiliyor. Tekrar ederse veya tıkanıklık, kanama vs varsa endoskopla bakmakta fayda var.
Doktor bey merhaba bademciklerimde delikler var ve haliyle taşlarda var aynı zamanda geniz akıntımda var sabahları kalkar kalkmaz bademciklerimi temizliyorum sonra bu yatana kadar her yemekten sonra devam ediyor bugün sabah kalktığım parmağımla bademciğime bastırdım yıllardır bu şekilde temizliği sağlıyorum fakat bu sabah bademciğime bastırınca sıvı ve koyu bir şey çıktı balgama benzeyen bir şey çok korktum bastırdıkça çıktı bastırdıkça sıvı çıktı bana mı öyle geldi bilmiyorum ama bademciğim küçüldüğünü hissetttim araştırma yaptım fakat bu çıkan sıvıyla alakalı bi bilgi bulamadım bu sıvı hakkında siz ne diyebilirsiniz
Merhaba Sevda Hanım; bademcik içinde bazen kistler olabiliyor; bu boşalmış olabilir. Ancak emin olmak için muayene yapmak ve bazı filmler çekilmesi gerekebilir. Ayrıca bademcik taşı olan hastalarda, geniz akıntısını da tedavi etmeye çalışmak birikmeleri azaltabiliyor.
Hocam , merhaba ben 21 yaşındayım 12 yaşımdan beri bademcik taşı sorunu ile mücadele ediyorum düzenli dış fırçalama ile ağız bakımımı yapıyorum fakat yine işe yaramıyor. Beni ve çevremi bu ciddi anlamda rahatsız ediyorum sizce ameliyat söz konusu olabilir mi bu gerekebilir mi?
Esra Hanım geçmiş olsun; diş ve ağız bakımından daha önemlisi bu sayfada yazdıklarımın üzerinde durulmasıdır. Bunlarla çözüm sağlayamadığımız hastalarda, eğer mecbur kalırsak ameliyatlı seçeneklere gelinebilir.