Bademcik Taşları

Bademcik Taşı

Bademcik taşları ağız kokusu, boğazda batma ve takılma hissi gibi rahatsız edici belirtileriyle hastaları mutsuz eden bir koşuldur.  Bazen de bademcik taşlarının mikroplanmasıyla tekrarlayan bademcik ve boğaz infeksiyonları da sıkıntı verici olabilir. Tıpta tonsillolit ya da magma adını verdiğimiz bademcik taşı bademciklerin gözenekleri arasında beyaz ya da gri renkli odaklar halinde farkedilir. Gıda kalıntıları ve salgıların birikimi sonucu küçük bir pirinç tanesi büyüklüğünde de olabilir, bademcik dokusunun içerisine doğru büyüyerek bir fındık büyüklüğüne dahi erişebilir. Haliyle büyüdüğü zaman sadece nefes kokusu değil, takılma ve ağrı hissi gibi belirtiler de yapabilir. Bademciklerindeki bu beyazlanmaların bir boğaz infeksiyonu zannedilmesi nedeniyle pek çok hasta defalarca antibiyotik kullanmıştır. Oysa bademcik taşında antibiyotik kullanılması, çürümeyi geciktirdiği için sadece ağız kokusunu geçici olarak azaltabilir. Yani burada antibiyotik çözüm değildir, sadece gerçekten bir doktor tarafından teşhis edilen boğaz iltihabı olduğu dönemlerde kullanılmalıdır.

Bademcik taşı olan hastaların çoğu gözeneklerdeki birikintileri sıkıştırma yoluyla çıkartarak temizlemeyi öğrenirler. Ancak öğürme refleksi nedeniyle bunu yapamayanlar zaman zaman bir KBB uzmanına başvurarak, bu uygulamayı boğazı hafifçe uyuşturan spreyler eşliğinde doktorlarına yaptırırlar. Bademcik yapısı zedelenmeye ve kanamaya müsait olduğu için bu uygulama çok dikkatlice yapılmalıdır. Büyük magmaların çıkartılması çok zor olabilir.

Bademcik taşlarının oluşmasını azaltabilecek bazı uygulamalar yapılabilir:

  1. Yiyecekler iyice çiğnendikten sonra yutulmalı,
  2. Gıdalar bir yudum su ile yutulabilir ve genel olarak bol bol su içilmeli,
  3. Ağız hijyenine önem verilmelidir; çeşitli ağız gargaraları kullanılabilir,
  4. Bir süre gıda olarak süt ürünleri alınmasına ara verilmesi denenebilir.
  5. Ağız kurumasında payı olan burun tıkanıklığı tedavi edilmelidir,
  6. Geniz akıntısı varsa tedavi edilmelidir.

Bademcik taşı olan hastalarda burun tıkanıklığının ve geniz akıntısının nedeninin bulunması ve tedavi edilmesi belirli bir oranda fayda sağlayabiliyor. Bu uygulamalardan fayda görmeyen hastalarda, bademcik taşları yol açtığı belirtilerle çok sıkıntı veriyorsa, bazı girişimsel yöntemlerle tedavi yapılabilir. Bademciklerin gözeneklerini düzleştirmek (cryptolysis) veya kansız yöntem olarak bilinen Thermal Welding ile bademcikleri almak, mecburi durumlarda kesin çözüm için başvurulabilen uygulamalardır.

Konuyla İlgili Diğer Yazılar
Yorumlar
  • kullanıcı
    GAYE 12.09.2023 11:00:52

    Merhaba 1 ay öncesinde boğaz duvarında beyaz kabarcıklar ve bademcik altında beyaz iltihap sebebiyle aile hekimine gitmiştim bu beyazlıklar dışında boğazımda minik parçacıklar varmış gibi takılma hissi de vardı bana antibiyotik verdi onu kullandım beyazlıklar ve takılma hissi geçmeyince kbb ye gittim o da önemli bir şey olmadığını ve bademcik taşlarından bahsetti. Boğazımdaki beyaz kabarcıkların ve bademcik altındaki çevresindeki beyaz yapının bir aya yakın geçmemesi normal bir durum mu bir de arada sanki boğazım tahriş olmus gibi takilma hissi oluyor ama geciyor. Bu bir aylık süreçte ateş bademcik büyümedi tarzında bir şey yaşamadım.

    1
    • doktor
      ATİLLA ŞENGÖR
      12.09.2023 11:22:09

      Merhaba, bunlar bademcik taşıysa kendiliğinden geçmeyebilirler. O bölgedeki beyazlıklar bazen "pamukçuk" yani mantar infeksiyonu da (candida) olabiliyor. Her iki durumun da kendine uygun tedavisi olabilir. Ama başka hastalıklar/olasılıklar da vardır. Bunlar sıkıntı verdiğinde "normal" diyemeyiz.

  • kullanıcı
    SİNEM 30.07.2023 21:46:38

    Bogazimda tas var ameliyat olucam birsey ögrenmek istiyorum. Gece uykumdan 3.yada 4 kere kalkarak yemek yiyorum istemiyorum ama yiyorum bu beni korkuyor gece yemek yemekten cok sıkıldım kilo aliyorum bogazimda tas oldugundan beri gece yemek yiyorum yardimci olurmusunuz tesekürler

    1
    • doktor
      ATİLLA ŞENGÖR
      31.07.2023 20:04:33

      Sinem Hanım Merhaba, bademcik taşının buna yol açtığını sanmıyorum. Sindirim sistemi, hormonal veya metabolizma ile ilgili bir sorun olabilir; önce bir Dahiliye Uzmanına başvurmanız iyi olabilir. Bundan sonra veya eşzamanlı, muayene ve değerlendirmelerinizi yaptıktan sonra, bademcik taşlarınızın olası sebeplerine yönelik tedavi ve tavsiyeler önerebilirim.

  • kullanıcı
    KENAN M 20.02.2023 17:00:44

    Hocam merhaba. İki hafta kadar önce yalnızca sol bademcikte tonsillit teşhisiyle antibiyotik tedavisine başlayan eşimin boğazındaki tüm beyaz leke ve iltihaplar geçti. Ancak bu rahatsızlıktan önce olmadığını düşündüğümüz yaklaşık 5 mm.lik bir derin yarık oluştu bademcik üzerinde. Herhangi bir beyazlaşma veya iltihap vs.yok. Ancak yutkunma ve bazen de konuşmasını güçleştiriyor. Tedavi başlangıcında iltihap dolu olan bir çukur halinde gösterdi kendini. Doktorumuz da kortizon içeren bir tablet, gargara ve antibiyotik tedavisi ile geçebileceğini söyleyerek reçetemizi düzenledi. Sonrasında bu yarık için tekrar gittiğimizde tonsillitin geçtiğini ancak bu durum için gargaraya devam etmemiz gerektiğini söyledi. Biz de devam ediyoruz. Bu durumun bir tedavisi var mıdır yoksa ayrıca bir cerrahi operasyona mı ihtiyacımız olacak?

    1
    • doktor
      ATİLLA ŞENGÖR
      21.02.2023 09:54:43

      Kenan Bey Merhaba, bademciklerin üzerinde normalde de yarıklar, çukurluk alanlar vardır. Bunlar daha önce dikkatinizi çekmemiş olabilir; normal olanlar bir tedavi gerektirmezler. Ama muayene ve takiplerinizi ben yapmadığım için gerçekte görmeden eşinizdekinin tam olarak ne olduğunu bilemem; isterseniz randevu alıp gelebilirsiniz.

  • kullanıcı
    BAHRİYE 20.08.2022 01:25:02

    Merhaba. Sol bademcikte beyaz yumuşak dokulu yarim santim eninde beze var. Bi kaç ay sonra renk değişikliği ve kabarcıklar oluştu. Boğazımın tamamını kapladı. Ağız kokusuda var. Sağ bagdemcik de morarmalar oldu. Bi kaç doktara gittim gargara verdi ve hic iyileşme olmadi. Son gittiğim doktor tonsilit dedi ve bademcikler alinmali dedi. Sadece bezenin alınması yeterli değil mi?

    1
    • doktor
      ATİLLA ŞENGÖR
      21.08.2022 16:33:44

      Bahriye Hanım Merhaba, anlattıklarınız değişim gösteren ve yayılan bir hastalık olduğunu düşündürüyor. Dolayısıyla kolayca karar verilecek basit bir durum olmayabilir. Sizin durumunuzdaki hastalarda, bir KBB Uzmanının değerlendirme ve gerekirse takibi sonrasında karar alınması en doğrusu olur.

  • kullanıcı
    TOMRİS 16.08.2022 11:00:14

    Hocam iyi günler boğazzım da küçük beyaz yuvarlak bir tane iltihap gibi görünüşü var ateş ağrı kızarıklık yok ne yapmalıyım

    1
    • doktor
      ATİLLA ŞENGÖR
      19.08.2022 15:42:58

      İyi günler, bunu aile hekiminize göstermelisiniz. Bir hastalık belirtisi ise tedavisini verir veya yönlendirir.

KBB Uzmanı Dr. Atilla Şengör Olarak sağlığın ne derece önemli olduğunun bilincindeyim. Bu konuda siz değerli okurlarımın sorularına cevap vermek, yaşadığınız rahatsızlıkların çözümünde yardımcı olabilmek adına her yoruma özenle cevap vermekteyim. Yorumlarınıza cevap verildiğinde belirtmiş olduğunuz mail adreslerine bilgi maili düşmektedir.

Bu site MFC Teknoloji tarafından yapılmıştır.