Burun Tıkanıklığı
Burun tıkanıklığı size ya da çocuğunuza ciddi rahatsızlık verebilir. Basit gribal hadiselerdeki ya da mevsimsel alerjideki burun tıkanıklığı çoğu kez geçicidir. Ancak burun tıkanıklığı geçmiyorsa, horlamaya, uykusuzluğa, yorgunluğa, performans düşüklüğüne ya da sık ve ağır hastalanmaya yol açıyorsa, artık tedavi edilme zamanı gelmiş demektir.
Burun tıkanıklığının pek çok nedeni vardır. Burun tıkanıklığına yol açan nedeni veya nedenleri günümüzde endoskopla burun içine baktığımızda doğrudan görebiliyoruz. Burun tıkanıklığını başarıyla tedavi edebilmek için tüm anatomik ve işlevsel nedenleri eksiksiz teşhis etmek, ve bunların tümünü kapsayan bir tedavi planı oluşturmak gerekir. Bazı burun tıkanıklıkları ilaçlarla tedavi edilebilirken, bazıları ameliyat gerektirebilir. Doğru teşhise dayanan doğru bir tedavi ile burun tıkanıklığı çoğu kez sonlandırılabilir.
Burun Tıkanıklığı Nedenleri
Burun tıkanıklığı, genellikle burun içerisinde bulunan bazı yapıların eğriliği, büyüklüğü, şişliği ya da sonradan büyümesi nedeniyle, soluk havasının geçtiği kanalların daralması sonucunda gelişir. Örneğin “septum deviasyonu”, burundaki kemik ve kıkırdak yapılı orta bölümün eğri olmasıdır. Konka şişmesi ise burun etlerinin büyümüş olmasını ifade eder. Çocuk hastalarda karşılaştığımız “geniz eti büyümesi”, burun boşluğunun arka bölümünü engellediğinde burun tıkanıklığı yapar. Geniz eti ve burun eti birbirinden farklı durumlardır, karıştırmamak gerekir. Tüm burun içi yapıları kaplayan mukoza örtüsünün kalınlaşmasına yol açan hastalıklar da vardır. Farklı şekilde burun tıkanıklığı yapan bu durumlar arasında alerjik nezle ve sinüzit gibi hastalıklar ile bazen polip dediğimiz doku oluşumları burun boşluğuna sarkarak tıkanıklığa neden olabilir. Çok nadir görülen, ancak ayrıcalıklı olarak ele alınması gereken iyi veya kötü huylu tümörler de burun ve sinüslerde tıkanıklık nedenlerindendir.
Görüldüğü üzere burun tıkanıklığının çok nedeni vardır ve bunların biri veya birkaçı aynı anda aynı hastada bulunabilir. Hatta iklim koşulları, hormonal durumlar, beslenme tipi, sistemik hastalıklar, çeşitli ilaçlar ve spreylerin kullanımları da hastanın burun tıkanıklığında pay sahibi olabilirler. Günümüzde ince endoskoplarla burun içerisine detaylı bir şekilde bakabiliyor, burun tıkanıklığının nedenini doğrudan görebiliyoruz. Görüşme sırasında aldığımız bilgiler ve gerektiğinde çektirdiğimiz bazı tomografik filmler sayesinde hastamızdaki burun tıkanıklığını her yönüyle ele alabiliyor ve tedavi yöntemimizi belirliyoruz.
Burun Tıkanıklığı Nasıl Tedavi Edilir?
Burun tıkanıklığına yol açan hastalıkların bir kısmı çeşitli ilaçlarla tedavi edilebilir. Özellikle yumuşak dokuların şişmesine bağlı olanlarda, mukozayı yatıştıran ve şişmeleri azaltan tedaviler vardır. Bunlardan burun eti büyümesi ve alerjik nezle gibi hastalıklarda, steroid içeren burun spreyleri ile beraber burun yıkama solüsyonları oldukça etkilidir. Tıkanıklığın şiddetine göre bazı haplardan da faydalanılabilir.Burun tıkanıklığına yol açan durumun ne olduğuna bağlı olarak, uyguladığımız tedavide kullandığımız ilaçlar ile bunların süreleri kişiden kişiye farklılık gösterir. Tedavi süresi düzenli kontrollere/takiplere dayanarak belirlenir; bu durum çok önemlidir. Zira tedavinin etkisini, aynı teşhis sırasında olduğu gibi endoskopla görebiliyoruz. Tedaviyi buna göre sonlandırmak en doğrusudur, çünkü hastanın iyileştiğini zannedip tedaviyi erken bırakması yeterli olmayabilir.
Ancak ilaç tedavisi ile düzelmeyen, ileri derecede burun tıkanıklığı olan hastalarda çözüm yolu bir burun ameliyatı olabilir.
Burun Tıkanıklığı Ameliyatı Nedir?
Burun tıkanıklığı için yapılan ameliyatların ameliyatlarının çeşitliliği çoğu hasta için kafa karıştırıcıdır. Üstelik bazen farklı doktorlar aynı hastada değişik burun ameliyatları önerebilirler. Burun tıkanıklığı ameliyatında amaç hastaya fazla sıkıntı yaşatmadan, burun işleyişini koruyarak, en etkin ve kalıcı sonuç veren operasyonu yapmaktır. Bunun için birden fazla yol olabilir ve her Burun-Sinüs Uzmanı, hastası için en iyi yolu, kendi deneyimi, bilgisi ve elindeki teknik olanakları ile belirler. Örneğin hafif deviasyonu olan bir hastada, burun eğriliği ameliyatı yapmak yerine burun etlerini Holmium lazerle küçültmek oldukça konforlu ve etkin bir tedavi yöntemi olabilir. Buruna giren havanın hissedildiği özel alanlar (orta meatuslar) vardır; “burun tıkanıklığı ameliyatı” denildiğinde, buraların havayla temasını arttırmak için yapılabilecek uygulamaların tümü tanımlanabilir.
Ameliyat Gerektirebilen Burun Tıkanıklığı Tipleri ve Ameliyat Teknikleri:
-Deviasyon (burun kemik-kıkırdak eğriliği) – Deviasyon ameliyatı (septoplasti)
-Konka hipertrofisi (burun eti büyümesi) – Burun eti küçültülmesi (endoskopik konka redüksiyonu)
-Konka Bülloza (orta burun etinin içinde hava olması) – Konka bülloza plastiği
-Kronik sinüzit (müzmin sinüs sorunları) / Polipli Sinüzitler – Sinüzit ameliyatı (endoskopik sinüs cerrahisi)
-Adenoid hipertrofi (geniz eti büyümesi) – Adenoidektomi (geniz eti alınması)
Burun – Sinüs Ameliyatları
Burun ve sinüs hastalıkları ile tedavileri o kadar geniş bir alandır ki, günümüzde bu konu adeta ayrı bir branş gibi ele alınabilecek hale gelmiştir. Halk arasında burun tıkanıklığı, sinüzit, alerjik nezle, burun eğriliği (deviasyon) ve burun eti büyümesi (konka şişmesi) birbirlerinden farklı hastalıklarmış gibi algılanmasına karşın, aslında hepsi sonuçta aynı yerde yani burun ve komşu bölgelerde sorunlara neden olurlar; ve belirtilerinin çoğu da ortaktır. Burun tıkanıklığı, geniz akıntısı, solunum problemleri, sık hastalanma, boğaz sorunları, baş ağrısı, uyku sorunları, horlama, yorgunluk ve daha pek çok dolaylı belirti burun ve sinüs hastalıkları ile ilişkili olabilir. Bu hastalıkların bazılarının tedavisi ilaçlarla yapılırken, bazıları da ameliyat gerektirebilir. Bu kararda hekimin burun ve sinüs konusu ile ne ölçüde ilgileniyor olduğu, erişebildiği tedavi araçları, tekniği ve hastanın genel sağlık durumu dahil pek çok faktör rol oynayabilir. Hekimin hastanın şikayetini anlaması, kendini hastanın yerine koyması, bu şekilde hasta için en konforlu ve etkili tedavi yöntemini belirlemesi gereklidir. Kısacası tüm burun ve sinüs ameliyatları ile ilgili olarak şu söylenebilir: Doğru eller, doğru teşhis ve doğru yöntem, tedavi için en doğru başlangıçtır.
Merhaba hocam 4 aylık hamileyim ve geceleri burun tikanikligindan dolayi uyuyamiyorum ve cok zor nefes alıyorum..Hamile kalmadan önce de sürekli burnum tikanirdi ve cok hapsururdum.Burnum şu gibi akardi ama şimdi çok daha kötü oldum artık gündüzleri de tikanmasi başladım doğal spreyi er kullanıyorum ama hiçbir işe yaramıyor nefes almakta zorluk çekiyorum lütfen yardım edin:((Bu arada otrivin kullandım bi kaç gün çok rahatlatiyor..Ama geçici.Lutfen yardım edin ne yapmaliyim:(((
Zeynep Hanım, Otrivini hamilelik döneminde kullanmanız sakıncalı olur. Yaşadığınız bu durum “Hamilelik nezlesi” ya da “Hamile nezlesi” olarak sıkça rastladığımız bir burun tıkanıklığı nedenidir. Annelik hormonlarına bağlı burun etlerinin büyümesi söz konusu olur;Otrivin sprey ile bunları büzüştürdüğünüz için nefesiniz rahatlıyor. Bu durum her anne adayında olabildiği gibi, öncesinde burun tıkanıklığı olan gebelerde daha fazla sıkıntılara neden olabiliyor. Burada size rahatsızlık vermeden yapacağımız bir endoskopik muayene ile burun içindeki sorunu teşhis etmek ve size/bebeğinize yan etkisi bulunmayan doğru tedaviyi belirlemek gerekiyor. Hatta bu konularda Kadın Doğum Doktorunuzla konuşmamız ve tedavi dozlarını ayarlamamız gerekebiliyor. Hamilelik ilerledikçe durumunuz daha sıkıntılı olabileceğinden ne kadar erken tavsiyelerimi verirsem o kadar iyi olur. Doğum yaptıktan sonra hamilelik nezlesi kısa sürede ortadan kalkacaktır, fakat siz ancak geçmişteki mevcut tıkanıklık durumunuza dönebilirsiniz. Sonrasında daha etkin tedavilerimizi yapabiliriz.
Hocam Selamunaleykum ben 5 6 aydır sağ burundan nefes alamıyorum halı saha maçlarında nefes alamıyorum yüzümde baya bi kızarırlar oluşuyor elimle dokunduğumda baya bi kemik olduğu belli bide geceleri terleyerek birkaç defa uyanıyorum uyku problemide bunamı bağlı acaba bu konuda yardımcı olursanız sevinirim teşekürler
Bülent Bey geçmiş olsun, elbette yardımcı olabiliriz. Burun tıkanıklığı gece nefessiz kalarak uyanmanıza neden olabilir. Buna “uyku apne” diyoruz. Ancak apnenin tek nedeni burun tıkanıklığı olmayabilir, başka araştırmalar yapılması gerekebilir. Endoskopik muayene ile sorunlarınız konusunda önemli bulgular elde ederiz, bu amaçla 02123512401 numarayı arasanız sekreterim randevunuzu oluşturur.
Hocam konusurken burundan konuyorum arkadaslarim hep burnumda et oldugunu söylüyorlar konusurken fazlasyla tikanik konusuyorum sebebi nedir nasil tedavi edilir ?
Burun tıkanıklığı ve/veya sinüslerin dolu olduğu durumlarda “burundan konuşma” ya da tıbbi adıyla “nazone konuşma” dediğimiz durum ortaya çıkabilir. Olağan koşullarda burun ve sinüs boşlukları, ses tonumuzu ve sesin titreşimini (rezonansını) sağlarlar. Bu durum sesimizin karakterini oluşturur. Eğer burun veya sinüsler tıkalıysa sesin titreşimi bozulur ve burundan konuşma meydana gelir. Burun ve sinüslerde tıkanıklığa neden olan sorunu rutin endoskopik muayenemiz sırasında kolaylıkla belirleyebiliyoruz; bundan sonra tedavisi de planlanabilir. Burun içerisinde ileri anatomik bir bozukluk yoksa, bazı ilaç ve spreylerle bu tip durumları çoğu kez tedavi edebiliyoruz. Ancak anatomik bozuklukların fazla olduğu bazı hastalarda bazı hassas operasyonlar da gerekli olabiliyor.
Hocam iyi akşamlar Konyadan yazıyorum ben, KBB doktoru bana ameliyat olmam gerektiğini söyledi. Burun kemiğinde eğrilik varmış, bunun adı dsn diye mi ne geçiyor, ama hiç ameliyat geçirmediğim için biraz cekiniyorum. Burnumun sag tarafı %90 kapaliymis, doktor bey öyle dedi ama illa ki ameliyat olmam gerekli mi sizce? Bir de bu tıkanıklık devamlı vücudun sıcak olmasını, hele ki el ve ayaklarimin devamlı ateş gibi yanmasına sebep olur mu çok merak ediyorum. Teşekkürler
Hocam burnum kendim bildim bileli hep tıkanık geniz eti aldırdım fayda etmedi alerji var dıyur lar ılac fayda etmedi cok nefessiz kalıyurum bademciklerim sısırıyu ne yapsam burnunum u kesip atsamı
Ömer Bey, geniz eti burun tıkanıklığının çocuklardaki nedenlerindendir. Erişkinlerde burun eti büyümeleri, burun eğrilikleri, Konka bülloza, sinüzitler ve alerji gibi mukoza hastalıklarının biri veya birkaçı birlikte tıkanıklık oluşturabilir. Tüm nedenler doğru şekilde ele alındığında burun tıkanıklığı tedavisi de çoğu kez olanaklıdır.
Nuri Bey dsn, deviasyon septi nazi, diğer adıyla septum deviasyonu veya burun eğriliği olarak bilinir. Burun orta hattını oluşturan kıkırdak-kemik yapılı oluşumun ileri dereceği eğriliklerinde burun tıkanıklığı olur. Sizde burun tıkanıklığı varsa, bu sizi çok rahatsız ediyorsa burun tıkanıklığınız zaten tedavi edilmelidir. Burun tıkanıklığınızın nedeni de tek başına deviasyon ise, bu durumda deviasyon ameliyatı olunabilir. Benim ameliyat olmanıza karar verebilmem için mutlaka endoskopik muayene ile tüm burun içi yapıları görmem gerekli, zira burun eğriliği nadiren tek başına burun tıkanıklığı nedenidir; çoğu kez eşlik eden başka durumlar oluyor. Ancak burun içi tüm sorunlar beraber ele alındığında, tekrarlama olmadan başarılı sonuçlar elde edebiliyoruz. Vücudun sıcak oluşu, el ve ayakların yanması gibi yakınmalar olduğunda, burun tıkanıklığından önce akla gelmesi gereken sistemik ve metabolik koşullar vardır. Örneğin tiroid hastalıkları, hormonal hastalıklar, diabet, çeşitli romatizmal hastalıklar, vitamin ve mineral eksiklikleri gibi sık karşılaşılan durumların bir İç Hastalıkları Uzmanı tarafından araştırılması yerinde olur.
atilla bey. son bes yildir burnumda % 90 lara varan tikaniklik var bazen de hic durmayacakmis gibi burnum akiyor. beraberinde geniz akintisi ve siddetli hapsirma ile beraber burun ici kasinma var. hayat kalitem sifir.cok sprey deniz suyu antibyotik kullandim hatirladgm en az 7 doktora muayene oldum. neticesi artan sikayetlerimden baska bir sey olmadi. saygilar
Emre Bey, burun tıkanıklığı, akıntı, geniz akıntısı ve alerji benzeri durumların yıllar sürmesi genellikle burun içi işleyişte bir srun olduğuna işaret eder. Sizin gibi hastalarda yapılan en büyük hata hep sonuçları tedavi etmeye çalışmaktır. Biz sizde bunların esas nedenini bulup, bunu tedavi edersek hem burun tıkanıklığınız hem de geniz akıntınızın tedavisi çoğu kez mümkündür.
Burnuma darbe aldım ve çekilen filmlerde kırık yok ama yumuşak dokuda şişme var kırık olmadığı halde geceleri nefes almada biraz zorluk çekiyorum bunun için ne yapmalıyım
Fatih Bey, burun içerisindeki her heyi endoskop dediğimiz ince ışıklı kamerayla görebiliyoruz. Sizde de burun tıkanıklığına neyin sebep olduğunu bu şekilde gördükten sonra en doğru tedaviyi belirleyebiliriz.
Doktor bey benimde bir sorum var sürekli burnum tıkalı gibi oluyor KBB muayene oldum emar çekildim burun içine kamerayla bakıldı ama bir sıkıntı çıkmadı uyku abnesi olabilir dendi nefes almakta güçlük cekiyorum ne yapabilirim
Halil Bey, burun tıkanıklığınız varsa, demek ki muayene ve tetkikler bunu belirlemede yetersiz kalmış. Burun içi muayenesini endoskopla yaparız; 2,7 mm çaplı çok ince araçlarla genize kadar sinüs aralıkları dahil görebiliriz. Ayrıca film gerektiğinde kemik yapıları ve kanalları MR göstermediği için, aslında gerektiğinde Sinüs Tomografisi isteriz. Bunlarla burun tıkanıklığı nedenleri çoğu kez teşhis edilebilir. Aynı şelilde tedavi de belirlenebilir
ben burun amelıyatı olmak ıstıyorum burun kuçulturmek ve tıkanıklığımı da anlatmştm ne kadar oluyor amelıyat masrafları
Özge Hanım, ben rinoplasti ameliyatı yapmıyorum.
Merhaba atilla bey.
Sizin yeriniz biraz uzak gelince bu gun baska bir doktora gittim. Ona genzimdeki akintidan, kokudan, burnumdaki az nefes almadan bahsettim. Bademciklerimden birinin uzerinde beyaz bir kisim var.
Bana burnum icin bir sprey verdi ve sikayetlerim azalmazsa birkac hafta sonra tekrar gelmemi soyledi. Nefes sorunum gecince diger sikayetler de gecer mi, bundan mi kaynakli hepsi. İcime cok sinmedi acikcasi, kokudan kurtulmak istiyorum. Geniz akintisi ve bademciklerim icin etkili olabilir mi burun spreyi
Nergis Hanım, bu aşamada meslektaşımın tavsiyelerine uymanız gerekir. Sonuç alamayacak olursanız, geldiğinizde muayenenizi yaptıktan sonra ayrıntılı konuşuruz.
Merhaba hocam bende burun akıntısı geniz akıntısından bıktım 15 senedir çekiyorum gittiğim doktorlar bir teşhis koyamıyor hocam bunun bir çaresi yokmu artık dayanacak gibi değil ne yapacağımı bilmiyorum hayattan bıktım! lütfen lütfen yardımcı olun şimdiden teşekkürler
Fatma Hanım merak etmeyin; geniz akıntısının nedeni çoğu kez teşhis ve tedavi edilebilir. Hastaya endoskopik muayene yapmak ve bulguları doğru yorumlamak bu işin en önemli adımıdır.
Hocam gecen hafta doktora gittim endoskopi ile muayne etti alerji görünüyor deni, sinüs tomografi ve kanla alerji testi yapılmasını istedi… sonuçlarda bir şey yok. Ama ben kötüyüm bukadar burun akıntısı normal degil hocam ne yapabilirim yardımcı olun lütfen.
Esengül Hanım, tedavilere dirençli, 15 sene süren bu denli sıkıntılı burun sorunlarında çoğu kez tomografi ve endoskopik muayenede önemli bulgular vardır. Bunları görüp yorumlayabilmek bu konuda ileri deneyim ve bilgi gerektirir. Ben bu konularda yıllardır çok yoğun çalışırım. Bir gün elinizdeki tomografinizle gelmelisiniz.
Merhaba doktor bey askerdeyim her gun eşim telefona tikanik sesle çıkıyor ve ben bu duruma çok üzülüyorum bilmiyorum eşimin burnunda et mi var bi ara gitmiştik hastaneye doktor alerjik olarak dedi ve bi sprey yazıp tekrar gelmemizi istedi ama bida gitmedik eşimin anlattığına göre geceleri u yuyamiyormus sabah kalktığında ağacı çok kötü bisekilde kupkuru oluyormuş ve bu durumdan çok sikayetciyiz nababillir doktor bey lütfen yardımcı olun
Sayın Sezer, burun tıkanıklığına yol açan tüm hastalık veya bozuklukları rutin endoskopik muayene sırasında doğrudan görüyorum. Bu şekilde sorun buruy eti şişmesi veya neye bağlıysa buna göre tedavi seçeneklerini belirliyorum. Merak etmeyin bu tip burun tıkanıklıklarının tedavisi mümkündür.
Merhaba. Benim genzimde cok uzun suredir hic gecmeyen bir mukus var gibi hissediyorum. Hic gitmiyor gibi. Pek onemsemezdim ama sinek kucuktur ama mide bulandirir derler ya, oyle. Bir de agzimda hic gecmeyen bir koku var, nedenlerinden birinin de bu olabilecegini okudum. Oyle mi? Duzelebilir mi bu durum, gidebilir mi o tabaka oradan?
Bir de durup dururken burnumda tikaniklik oldu ve az nefes almaya basladim. Zaman zaman olurdi ama gecerdi fakat belki de 1 yildir hic gecmiyor.
Nergis Hanım geçmiş olsun. Geniz akıntısını, çoğu hastada zaten sizin de yakındığınız mukus hissi, burun tıkanıklığı ve ağız kokusu gibi belirtilerle beraber görüyoruz. Geniz akıntısı, nedeni bulunduğunda çoğu kez tedavi edilebilir bir durumdur. Merak etmeyin, bir gün geldiğinizde sizi de bu derdinizden kurtarmaya çalışırım.
Merhaba Nergis hanımdaki şikayetler.bendede var yillardr cekiyrm doktora gidiyorum ilac sprey gecmiyo 🙁
Ebru Hanım, geniz akıntısı, balgam, ağız kokusu ve burun tıkanıklığı genellikle birlikte görülen belirtilerdir ve bunlar genellikle burun içi kaynaklı bir hastalığın sonuçlarıdır. Burun mukozasının özelliklerini, burun içindeki anatomik yapıları ve sinüs kanallarının durumunu endoskopik muayenede kolaylıkla görüyoruz. Elbette bu muayene bulgularını tanıyabilmek deneyim ve bu konuya yoğunlaşmış olmayı gerektiriyor. Bu şekilde belirlenen teşhis sonrası, şikayetlerinizin çoğunun tedavisinin olanaklı olduğunu belirtmek isterim.
Hocam iyi günler. Benim sağ burnumda et büyümesi var. Fakat sağ tarafa yattığım Zaman sol burun deliğim açılıyor sola yattığım Zaman ikisi de kapanıyor. Yıllardır bu şekilde nefes alıyorum. Sinir hastası oldum. Ayakta otururken gezerken her iki burun deliği kapanıyor. Sadece uyurken sağ tarafıma yattığım Zaman sol burnum açılıyor. En etkin çözüm ile bana yardımcı olabilirmisiniz.
Osman Bey geçmiş olsun. Endoskopik muayene sırasında burun etinizin, tıbbi adıyla konkanızın ne şiddetle büyüdüğünü, mukozasının durumunu ve bu şişmeye yol açabilecek diğer burun içi sorunları çoğu kez doğrudan görebiliyorum. Bundan sonra en etkin tedaviyi belirlemek olanaklıdır. Tek başına burun eti büyümesi varsa ve altta yatan başka bir durum yoksa, çeşitli ilaç ve spreylerle çoğu hasta tedaviden fayda görür. Ancak burun eti büyümesi, ciddi anatomik bozukluklar ile ya da sinüzit hastalığı ile beraberse, tedavi planına bunların da katılması gerekir. Burun eti büyümesinin birden fazla nedeni ve birlikte olduğu başka hastalıklar olduğu için tedavisi de birden fazla yolla yapılır. Ancak ben ilaçlarla tedavilerinden fayda görmeyen hastalarda, orta ve ileri burun eti büyümelerinde Ho:Yag laser ile konka küçültme yöntemini etkin bir şekilde yıllardır kullanıyorum.
Merhaba Atilla Bey, benim problemim aslında geniz akıntısı, kokulu bir akıntı bu. tomografi çektirdim, konka bülloza çıktı. doktor sinüslerimde bir problem olmadığını, konkalardaki bu hava boşluklarının akıntı yaptığını söyledi. zaten sinüzit belirtileri de yok, baş ağrısı vs. internetten araştırdım, nadiren de olsa orta konkanın içi iltihapla dolabiliyormuş. bende böyle bir durum olabilir mi? eğer sinüslerde gerçekten problem yoksa bu hava boşluklarının kendi akıntısı olur mu, çünkü bi kaç doktora daha gittim onlar bu boşluklar akıntı yapmaz dedi. yukarıdaki yazınızda konka bülloza plastiği diye bir ameliyattan bahsetmişsiniz. ameliyatta nasıl bir müdahale uygulanıyor bu boşluklara? şimdiden teşekkürler.
Aysel Hanım, konka büllozalar aslında bir hastalık değil, anatomik farklılıklardır. Ancak bazen burundaki salgıların akışını ve burun işleyişini olumsuz etkileyebilirler. Bazen de bahsettiğiniz gibi içleri iltihapla dolabilir, nadiren de kronik geniz akıntısından sorumlu olabilirler. Sinüslerin radyoloji raporları ve meslektaşların görüşleri birbirlerinden farklı olabiliyor. Zira zaten sizin gibi pek çok hasta bu nedenle bana sorular soruyor ve başvuruyor. Ben bu konuda farklı çalışıyorum, elbette geldiğinizde sizin durumunuzu da belirler, gereken tedaviyi size anlatırım. Diğer yandan konka büllozalara müdahale gerektiğinde, ben shaver yöntemi ile bu oluşumların, yalnızca orta burun pasajını daraltan bölümlerini traşlıyorum. Burada kullandığımız araç çok titiz bir çalışma olanağı sağlar, yaklaşık tek taraf için 5-6 dakika süresi vardır. Bir engel yoksa genel anestezi tercih ederim, operasyonun bitiminde koyduğum süngersi tamponları genellikle ameliyat sonrası 5. günde alırım. Yaklaşık 2 haftalık iyileşme süresi tamamlandıktan sonra takipleri sonlandırırım.
Benim gittigim doktor ameliyat olsan da akıntı tamamen gecmez demisti eger akıntının sebebi bu bosluklarsa sizin ameliyatınız sonrası tamamen gecer mi geniz akıntım, cok uzun yıllardır cekiyorum bu sıkıntıyı..
Aysel Hanım, geniz akıntısına yol açan burun ve sinüs hastalıklarının nedenleri, doğru teşhis edilir ve uygun teknik ve yöntemlerle tedavi edilirlerse, sonuçları genellikle kalıcıdır. Elbette sizdeki sorunu belirledikten sonra, bu konuda daha net konuşur ve sizi aydınlatırım.
Prostat (Tamprot mr 0;4 mg kapsül)ilaç kullanıyorum.Yan etkisi sonucu burun tıkanması olabilir mi?İlaç kesiminden sonra burun tıkanıklığından kurtulabilirmiyim.
Nurettin Bey çeşitli ilaçların burun tıkanıklığında etkisi olabilir. Fakat burun tıkanıklığına neden olan pek çok başka hastalık da vardır. Bunları endoskopik muayene ile araştırdıktan sonra tedavi düzenlenek daha doğru olur.
Sayın Atilla bey, Uc gün önce endoskopla sag burun deligine baktilar, birden burnuma esdoskop cubugunu soktu yaklasik kirkbes saniye kadar bakti. Cikarinca gozlerimden yaslar akmaya basladi, simdi burnum da bosluk hissediyorum ve de bogazima balgam geliyor gibi oluyor. Hic boyle olmuyordu acaba bir zarar vermis olabilir mi? Yanlislikla boşluk hissi var söyle anlatayim, sağ burun deligim acik gibi nefes alirken aldigim nefes bogazima geliyor endoskop cihazinin sokuldugu delikten,ama diger burun deligim tikali gibi. Acaba ikisine de soksa bu boşluk hissinden kurtulabilirmi yim, uc gundur gecmedi başimin şag tafinda agrilarda olusmaya basladi. Baska bir uzmana gidip gostersem mi? Sizden tavsiyeler bekliyorum. Size yazdim cunku cok guzel cevaplar veriyorsunuz :)) çok kafa ma takiliyor bu boşluk hissi
Burundeligimi genisletmis olabilirmi acaba?
Sevgili Ali geçmiş olsun, endoskop sert bir cihazdır, zorlu bir muayene yapıldıysa özellikle burun etleri (konkalar) dış yana itilmiş, esnemiş ve bu şekilde sağ burun boşluğu genişlemiş olabilir. Büyük olasılıkla bu nedenle acı duydun. Fakat bu durum çok nadirdir, böyle olsa bile bir süre sonra dokular eski haline dönebilir. Diğer yandan endoskop çapları da değişkendir, rutin burun içi endoskopisinde 4mm çaplı endoskoplar kullanılır. Ancak benim tercih ettiğim 2,7mm çaplı pediatrik endoskoplar hasta için çok daha konforlu olduğu gibi, burun içerisinde daha ayrıntılı muayene olanağı sağlar. Burun içerisi bu şekilde tekrar gözlenerek durumun açığa kavuşabilir.
Merhaba, gittiğim her doktor mutlaka ameliyat olman lazım diyor. Ben de burun ameliyatından çok korkuyorum, etraftan da hep kötü örnekler duyuyorum. Yazınızı okudum biraz rahatladım. Acaba size gelsem ameliyatsız tedavi olabilir miyim?
Sema Hanım geçmiş olsun, aslında burun tıkanıklığı için ameliyat önerilmiş hastaların azımsanmayacak bir bölümü çeşitli ilaç ve spreylerle tedavi edilebilir. Sizi görmeden fazla umutlandırmak istemem; bir gün geldiğinizde, size endoskopik muayene yaptıktan sonra burun tıkanıklığınızın nedenini ve nasıl tedavi edeceğimizi belirleriz. Diğer yandan olası bir ameliyat gerekliliği durumunda da korkmayın. Günümüzde burun tıkanıklığı tedavisi için yaptığımız ameliyatlar eskisinden çok farklı. Hem teknikler hassas hem de tamponlar daha konforlu.
Merhaba Atilla bey
Öncelikle bu aydınlatıcı yazının için çok teşekkür ederim. Yıllardır özellikle geceleri sol burun deliğim tıkanıyor. Bahar aylarında da sık sık burnumu çekiyorum ancak burnumu temizlediğimde pek bir şey çıkmıyor. Sürekli kendimi burnum dolu gibi hissediyorum. Sizce sorunumun denedi nedir?
Geçmiş olsun, burnunuzun gece tıkanması, yattığınızda sol taraftaki burun etinin (konkanın) daha fazla şişmesine bağlı olabilir. Normalde yatıldığında burun etleri yer çekiminin etkisiyle bir miktar şişerler. Özellikle sol tarafınızın tıkanıyor olmasının nedeni, burada burun tıkanıklığı yaratan nedenlerden, örneğin bir eğrilik (deviasyon) olması olabilir. Ancak gündüz burun tıkanıklığına yol açmadığına göre, bunun hafif bir burun eğriliği olduğunu düşünürüz. Baharda burun çekme ve burunda doluluk hissi de alerjik nezle ve burun eti büyümesi ile ilgili olabilir; üstelik bu durumlar da sıklıkla birlikte olur. Burun eti büyümesi çoğu kez ilaç ve spreylerle tedavi edilebilir. Ancak elbette en doğrusu, endoskopik muayene ile bunları doğrudan gördüğümde daha net bilgi verebilir ve tedaviniz için gerekli adımları atabiliriz.
Merhaba burnum sureklı tıkanıyor gözluk taktığımda ağladığımda ve hasta olduğumda hep kapanıyor sağ taraf hastayken uyuyamıyorum bıle sabah kadar nefes almaya çalışıyorum ve küçük lukten berı burnumdan başlayıp başıma kadar yanma oluyor o neden oluyor ne gıbı sıkıntım var sureklı burnum akıyor hep burun çekıyorum uzun suredır hasta değılım gıbı ama burnum hayla çekıyorum
Özge Hanım, burun-sinüs hastalıklarının pek çoğu akıntı ve burun tıkanıklığına yol açar. Bunların çoğunu endoskopik muayene sırasında teşhis edebiliyoruz. Diğerlerinde de yardımcı tetkiklerden yararlanıyoruz. Teşhisi yaptıktan sonra tedavisini de belirleyebiliyoruz.
Amelıyat gerekmez dımı randevu aldım göstermek ıçın önemlı bışey yoktur dımı ılerde burun amelıyatı olmak ıstıyorum her hangı sorun çıkmasında
Özge Hanım, eğer benim için randevu aldıysanız endişe etmenize gerek yok. Ben çalıştığım alanlarda eğer ameliyat dışı bir tedavi seçeceği varsa, sonuna kadar bunu uyguluyorum. Ameliyatı, başka tedavilere rağmen iyileşmeyen hastalarda son çare olarak öneriyorum.
Doktor Bey, bir doktora gittim. Deviasyon var ameliyat olman lazım dedi. Bir başkası gerek yok dedi, sprey verdi ama 2 aydır kullanıyorum fayda etmedi. Acaba ameliyat olmam gerekir mi?
Gülşah Hanım geçmiş olsun, hem burun eğriliği, hem de burun eti şişmesi aynı anda bulunabilir. Burun tıkanıklığınızın tedavi ile düzelmemiş olması önemli bir sonuçtur. Bu gibi durumlarda burun etleriniz ya çok büyüktür, ya da tedaviyle küçülmesini engelleyen sinüzit hastalığı gibi durumlar olabilir. Bu aşamada, detaylı bir endoskopik muayene yapılmalı ve sonrasında hasta olmadığınız bir dönemde çekilecek bir tomografi ile sinüs sağlığınıza bakılmalı. Eğer tomografide sinüzit hastalığı belirlenirse, bununla beraber burun tıkanıklığı için gerekli düzeltmelerin yapılması size kalıcı çözüm sağlayabilir. Sinüzit hastalığı yoksa deviasyonun yeri ile şiddetine ve burun eti büyümesinin derecesine göre, bunlara yönelik operasyon planı yapılabilir.